Dédi konyhája- Dédike szilvás csirkemell szeletje, 2 féle sajttal

Személyenként kb. 15-18 dkg-os csirkemell szelet, fokhagymás fűszersóval bedörzsölve Kivajazott sütőedénybe fektetjük, ráhelyezzük bőségesen a kimagozott, felezett szilvákat, a befőtt levének felét aláöntjük. Először mérsékelt lángon pároljuk a sütőben, megközelítőleg fél órán keresztül, majd ráerősítünk a hőmérsékletre, amíg elpárolog a folyadék. Az utolsó 2 percben a szilvás húsokra rakosgatjuk a sajtokat. Mivel a füstölt sajt nem annyira hajlamos az olvadásra, azért egy lap trapista sajtot félbehajtunk, közepén egy füstölt trapista szelettel és így rakjuk vissza, szigorúan csak pár percre. Kivéve a forróságból 20 percet pihentetjük.

Addig a szokott módon rizibizit készítünk, de a zöldborsót itt nem olajon, hanem vajon puhítjuk-

Közben megsütjük a bagettből vékonyan vágott karikákat is, ha már aranybarna, akkor enyhén vajazzuk, sózzuk, fokhagymázzuk

Megtálaljuk az ételt, A rizibizi gömbök kiadagolása, roppant egyszerű. Hidegvizzel kiöblítünk egy merőkanalat, beleszedjük a borsós rízst, kicsit megnyomkodjuk, a felesleget leszedjük, ezt a szép kis félgömböt tesszük tányérra. Egyben marad, nem hullik atomjaira, csak a nedvesített eszköz a titok.

Melléhelyezzük a húst, úgy, hogy a sütőedény alján visszamaradt /ez egy teljesen kész mártás, semmi egyéb dolog nincs vele, összeforrt a szilvalé a húsból kiáradó anyagokkal/ mártásból szedünk alá.

Teszünk még a tányérra a szilvabefőttből,valamint a pirítósból.

Egészen különleges ízhatás alakul ki, ha egy falat hús mellé, egy falat fokhagymás, vajas, sós krutont is harapunk.”

Címkék:
Tovább a blogra »