1 ek. kissé felhevült olajba beledobunk citromról lehámozott héjcsíkot, néhány szem egész borsot, 3 gerezd zúzott fokhagymát, 1 egész fej hámozatlan, megmosott vöröshagymát, 1 fej apróra vágott vöröshagymát, 1 megpucolt sárgarépát /20 dkg/, 1 megtisztított fehérrépát /10 dkg/, 1 csokor petrezselymet, kicsit sózzuk tengeri sóval. Az 50 dkg gombát megmossuk /nem húzzuk le a héjat, csak forró vízzel dolgozunk szűrőben, nehogy föld maradjon rajta, tönköt sem távolítjuk el, csak ha hibás/, felszeleteljük.
Beledobjuk a gombát is a lábasunkba, újból sózzuk kicsit, visszapirítjuk, majd felengedjük vízzel. Amikor megpuhult, kidobáljuk belőle az egész hagymát, babérlevelet, citromhéjat. Kivesszük a répákat, akár tányéron krumplinyomóval is pürésíthetjük, visszatesszük a gomba mellé. Tárkonyos mustárból kb 1 evőkanálnyit adunk hozzá, valamint 1 mk. barna nádcukrot, frissen őrölt borsot tekerünk rá, és felöntjük főző tejszínnel.
A zsíros tefjöl és a tejszín is lipidnek számít a testkontrollban, nem fehérjének, ezért nyugodtan használhatjuk a zölséges-szénhidrátos ételünkben. Ma azért használtam tejszínt, mert tegnapról maradt több, mint 1 dl, az aszalt szílvás praliné készítése után.
Amikor a tejszínnel beforrt, lekapcsoljuk alatta a gázt és csavarunk bele friss citromlevet, kb. l kk. legyen.
A szabadon választott durum tésztát, ami tojás nélküli, sós vízben megfőzzük, leszűrjük.
Tálalásnál a tetejére löttyintünk halványan extra szűz olivát.
A tányérra teszünk nyers saláta féléket, amit szintén meglocsoltunk kicsi citromlével és gondolatnyi olivával.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: