Ez most komoly..zamat katarzis

Dédi bejglije

A tészta /minél vékonyabb, nekünk annál finomabb 🙂 /

70 dkg búzacsírás búza lisztbe, teszek 1 mk. sót és elmorzsolok benne

40 dkg jó minőségű margarint. Amikor ez szinte homogén, akkor hozzá keverek 10 dkg barna nádcukrot, beleütök 1 egész és 1 fél tojást. / a tojás másik felét félreteszem/.

Közben 1 dl tejet kb 30 fokra melegítek 1 mk. /fehér/ kristálycukorral, belemorzsolok 25 gramm élesztőt.

Néhány perc múlva, amikor az élesztő pezseg és majdnem kimászik a 3 dl-es bögréből, akkor teszem a tésztaalaphoz.

Összedolgozom, megközelítőleg 5-8 perc az egész művelet, ekkor már elválik az edénytől, a kezeden sem marad semmi.

Hűtőbe teszem 1 órára kelni.

Diós töltelék:

50 dkg darált dióhoz keverek egy késhegynyi fahéjat, 30 dkg barna nádcukrot. 1 megmosott citrom lereszelt héját. Pici hideg tejjel kikeverem. Felteszem kis lángon főni, adagolom hozzá a tejet, általában 2,5 dl-t vesz fel és hagyom néhányszor rottyanni. Ez az idő nem több, mint 5 perc.

/ha csak vízzel forrázod, akkor egy átlagos ízű bolti jellegű bejglid lesz, ha tejjel forrázod, akkor egy fokkal jobb cukrászdai minőséget kapsz, ha főzöd a tejben kb 5 percet, az lesz egy valódi ízélmény/

Mákos töltelék ugyanúgy, mint a dióst, de több cukrot igényel, 20 dkg mák, úgy 30 dkg-ot.

Langyosra kell hűlnie, közben gyakran megkeverem, ettől krémesebb, simább a végeredmény.

/Az 50 dkg diós krémből jócskán fog maradni, azt dobozolva mélyhűtő, szilveszterkor kiváló majd egy Gundel palacsintához töltelékként/

A tésztát most már kiveszem a hűtőből, négy részre osztom és egyenként kinyújtom.

Nem szükséges lisztezni sem a deszkát, sem a nyújtófát. Nem ragad.

Vastagon  elsimítom rajta a krémet.

Feltekerem.

A deszka tiszta, nem tapadt hozzá a tészta.

Kivajazott, liszttel vékonyan beszórt tepsikbe helyezem őket.

A megmaradt tojást villával összekeverem, megkenem vele a rudakat.

30 percre visszateszem a hűtőbe. Ott szárad rá az első réteg.

Kivéve újból megkenem tojással és most már langyos helyen hagyom rászáradni.

Megszurkálom a tésztát, hogy a gőz távozhasson és ne bombázza szét a végeredményt. /ha túl sok a töltelék, akkor ez nem mindig jön össze /

Max. 2 perce előmelegített sütőbe tolom és 35-40 perc alatt készre sütőm.

Általában teljesen hagyni kell kihűlni, utána Folpackba csomagolva tárolható karácsonyig, de akár szilveszterig is.

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!