A tészta /minél vékonyabb, nekünk annál finomabb 🙂 /
70 dkg búzacsírás búza lisztbe, teszek 1 mk. sót és elmorzsolok benne
40 dkg jó minőségű margarint. Amikor ez szinte homogén, akkor hozzá keverek 10 dkg barna nádcukrot, beleütök 1 egész és 1 fél tojást. / a tojás másik felét félreteszem/.
Közben 1 dl tejet kb 30 fokra melegítek 1 mk. /fehér/ kristálycukorral, belemorzsolok 25 gramm élesztőt.
Néhány perc múlva, amikor az élesztő pezseg és majdnem kimászik a 3 dl-es bögréből, akkor teszem a tésztaalaphoz.
Összedolgozom, megközelítőleg 5-8 perc az egész művelet, ekkor már elválik az edénytől, a kezeden sem marad semmi.
Hűtőbe teszem 1 órára kelni.
Diós töltelék:
50 dkg darált dióhoz keverek egy késhegynyi fahéjat, 30 dkg barna nádcukrot. 1 megmosott citrom lereszelt héját. Pici hideg tejjel kikeverem. Felteszem kis lángon főni, adagolom hozzá a tejet, általában 2,5 dl-t vesz fel és hagyom néhányszor rottyanni. Ez az idő nem több, mint 5 perc.
/ha csak vízzel forrázod, akkor egy átlagos ízű bolti jellegű bejglid lesz, ha tejjel forrázod, akkor egy fokkal jobb cukrászdai minőséget kapsz, ha főzöd a tejben kb 5 percet, az lesz egy valódi ízélmény/
Mákos töltelék ugyanúgy, mint a dióst, de több cukrot igényel, 20 dkg mák, úgy 30 dkg-ot.
Langyosra kell hűlnie, közben gyakran megkeverem, ettől krémesebb, simább a végeredmény.
/Az 50 dkg diós krémből jócskán fog maradni, azt dobozolva mélyhűtő, szilveszterkor kiváló majd egy Gundel palacsintához töltelékként/
A tésztát most már kiveszem a hűtőből, négy részre osztom és egyenként kinyújtom.
Nem szükséges lisztezni sem a deszkát, sem a nyújtófát. Nem ragad.
Vastagon elsimítom rajta a krémet.
Feltekerem.
A deszka tiszta, nem tapadt hozzá a tészta.
Kivajazott, liszttel vékonyan beszórt tepsikbe helyezem őket.
A megmaradt tojást villával összekeverem, megkenem vele a rudakat.
30 percre visszateszem a hűtőbe. Ott szárad rá az első réteg.
Kivéve újból megkenem tojással és most már langyos helyen hagyom rászáradni.
Megszurkálom a tésztát, hogy a gőz távozhasson és ne bombázza szét a végeredményt. /ha túl sok a töltelék, akkor ez nem mindig jön össze /
Max. 2 perce előmelegített sütőbe tolom és 35-40 perc alatt készre sütőm.
Általában teljesen hagyni kell kihűlni, utána Folpackba csomagolva tárolható karácsonyig, de akár szilveszterig is.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: