Ez most komoly..zamat katarzis

Nagyi töltött dagadója

Egy igazi klasszikus. Így készítette a Dédi, a Nagyi, az Anyu is.

Egyetlen dolog változott az évszázad alatt, a zsiradék, amin a gombát pároljuk. 

Először volt, kacsa vagy libazsír, utána napraforgó olaj, majd olívaolaj, jelenleg van a kókuszzsír, de ez is ízlésfüggő.

  • 1 ek. olíván vagy kókuszzsíron vagy olajon vagy ahogy tetszik, megfuttatunk 2 nagy fej apróra vágott hagymát, 4 gerezd zúzott fokhagymát. Hozzáadunk kb. 1 kg megmosott, szeletelt csiperkét, sózzuk, borsozzuk, hagyjuk a gombából kiáradó folyadékot elpárologni. Utána 2 nagy csokor apróra vágott petrezselyemmel összekeverjük. Levesszük a tűzről.
  • Az előre, hideg vízben beáztatott, kb. 1/4 kg káposztás kenyeret kicsavarjuk, hozzáadjuk a kihűlt gombás cucchoz, 2 egész tojással, kézzel összegyúrjuk.
  • 2 kg nem túl zsíros dagadót előkészítünk. Felszúrjuk, mindkét oldalát fűszerekkel bedörzsöljük. / fokhagyma, só, frissen őrölt bors, majoranna, kakukkfű/.
  • Beletöltjük a húsba a pépet, tűvel és cérnával összevarjuk a réseket.
  • Zsiradékkal enyhén kikent tepsibe fektetjük, köré igazgatjuk a maradék tölteléket, kb. 1 dl vizet öntünk alá, alufóliával lefedjük, előmelegített sütőbe, közepes lángra tesszük.
  • 1 óra múlva megfordítjuk a húst, ha szükséges öntünk még alá vizet.
  • Újabb 1 óra múlva levesszük a fóliát, ha elég pirospozsgássá vált /15 perc/, akkor kivesszük a sütőből.
  • Fóliát visszatesszük és pihentetjük min. 1/2 órán keresztül.
  • Bármilyen körettel finom. Bár összességében elég hozzá egy friss saláta, hiszen a hús mellett sült töltelék simán elmegy önálló köretnek.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!