Legalább 1-2 napja szikkadó kifliket egyenlő vastagságúra karikázok.
5 dkg vajat melegítek /nem hevítem, mert magas hőmérsékleten megég, bebarnul/ és aranybarnára sütöm benne a kifli szeletkéket.
Egy tál aljára helyezem őket.
Jelen esetben 2-3 adag készült, ez 4 db normál méretű péksütit jelent.
2,5 dl tejet 1 tk vaníliás porcukorral és 1/2 citrom lereszelt héjával kevertem ki, hidegen.
Meglocsoltam vele az alapot és vártam, amíg beissza magába és enyhén cuppogossá nem vált.
Közben a mákot valakivel meg kell daráltatni, mert ugye minket roppant mód lefoglal ez a bonyolult és összetett feladat. 🙂
Ismét a házastárs siethet a segítségünkre, aki felvilágosít azért, mert ő meredten bámulja a tv-t/ ahol egyébként semmi nem történik, csak autók mennek körbe-körbe, olyan hangot kiadva, mint egy megveszett darázsraj/, attól ő még effektíve világot vált meg, de nincs para, 5 percre ki tud szakadni ebből, hogy megmentse a desszertet, ami nélküle nem készülne el. Természetesen.
Az 5-6 dkg frissen darált mákot kikevertem 5-6 dkg barna nádcukorral /Dédi sima porcukrot használt/, megszórtam vele a gubát.
Megmostam egy szép narancsot, felkarikáztam.
Egy-egy falat mákos guba után üdítő élmény a narancsba harapni és egészen egyedi ízélményt okoz.
Kommentek