10 dkg akácmézet, 5 dkg barna nádcukorral, 0,3 dl olajjal kikeverünk, felmelegítjük.
Ha a cukor elolvadt, félrehúzzuk és hagyjuk hűlni.
25 dkg tönkölyliszthez adunk 4 gramm sütőport, késhegynyi őrölt fahéjat, őrölt szegfűszeget, csipet sót, 1 egész tojást és a kihűlt mézes masszával összegyúrjuk.
Folpackba csomagolva 1 napra a hűtőben felejtjük.
Kinyújtjuk a tésztát másnap, három részre osztjuk és egyesével kisütjük a lapokat, közepes hőmérsékleten 30-35 perc alatt.
Amíg a lapok hűlnek, elkészítjük a krémet /az eredeti receptet kicsit átvariáltam, mert túl soknak találtam benne a zsiradékot/
Egy hideg vízzel kiöblített lábasban 1/2 liter tejet, csipet sóval kezdek melegíteni. Kikeverek 3 ek. búzadarát, 4 ek barna nádcukorral, 1/2 zacskó vaníliás pudingporral és a forrásnak induló tejhez adom.
Folyamatosan kevergetem, mielőtt leveszem belevegyítek 1 tojás sárgáját. Lehúzom a tűzről, belereszelem 1 egész citrom héját, hozzákeverek 5 dkg vajat.
Kihűtöm.
Az egyik lapot megkenem cseresznye lekvárral /az eredeti recept barackot használ /, beterítem a grízkrém felével. Ráhelyezem a következő lapot és megismétlem a műveletet.
A harmadik lap a tetejére kerül, ezt csak leheletnyi, felmelegített lekvárral, ecsettel kenem meg.
Összetördelek jó fajta, narancsos étcsokit, hozzáöntök 2 kicsi kávétejszít, mikrózom 1 percig, annyi idő alatt megolvad a csoki.
Jól összekeverem és elsimítom a mézes krémes tetején.
Mivel a csokim narancsos, ezért egy narancsot megfosztok a héjától, hártyájától.
Közben a kicsöpögő narancslét felfogom, egy tk barna nádcukorral szintén 1 percre mikrózom., ebből lesz a máz.
A narancshúst tetszőlegesen a süti tetejére rendezem, megkenem a narancsmázzal és hűtőbe rakom, majdnem teljes dermedésig.
Szeletelt mandulát nyomkodok még a tetejére és mehet vissza a hűtőbe.
Minél tovább áll, annál finomabb.