Lehet kapni jobb édességboltokban, díszes dobozban, 5-6000 Forintért egy 50 dkg-os darabot.
Valóban nagyon finom, de otthon sütve 100 dkg-os kalácsod lesz 1100-1200 Forintért.
Kicsit macerás, de nem vészes. 🙂
Először a kovászt készítettem el. 1 dl langyos tejben elkevertem 1 tk barna nádcukrot, belemorzsoltam 30 gramm élesztőt, 2 ek tönköly lisztet szórtam rá és hagytam dolgozni a gombákat.
Közben tálba szitáltam 50 dkg tönköly lisztet, megsóztam, tettem hozzá 90 gramm barna nádcukrot, 5 dkg olvasztott vajat, 12,5 dkg olvasztott margarint, 4 db egész tojást, közepére öntöttem a kovászt.
Jól összedolgoztam, meglepően hamar, kb 5 perc múlva elvált az edény oldalától.
Kicsi lisztet szórtam a tetejére és hagytam kétszeresére kelni.
Összevagdostam 10-10 dkg kandírozott narancs-és citrom héjat, 20 dkg aszalt szilvát és 10 dkg dióbelet.
Amikor a tészta a duplájára emelkedett, akkor belegyúrtam az aszalmányokat és a magvat. Kivajazott dupla aljú, magas lábasba tettem /aminek a nyele is fém/ és ismét hagytam kelni 20 percet.
Előmelegített sütőben, mérsékelt lángon 30 percig dekkolt, ekkor kivettem, felül keresztbe bevágtam és 3 dkg olvasztott vajjal megkentem.
Újra visszakerült a melegbe, itt további 40 percig sült, tűpróbáig. /de kell neki 60-70 perc/. Kivettem, ismét megkentem a tetejét vajjal, 15 percnyi hűlés után átsegítettem egy rácsra. Könnyedén elválik az edénytől, nem tapad oda és nagyon szépen megtartja a formáját.
Amikor a rács alatt már az alja is hűvös tapintású, akkor szeleteltem.