Elkalandoznék, kedvenc területemre, a gyógy-és fűszernövények világába. 🙂
Mindenki tudja melyik fűszert melyik ételhez adagolja, azt is pontosan, milyen mennyiségben tegye.
Tudja, mert a receptek így írják elő, vagy tudja, mert így tanulta az őseitől.
De sejtjük-e miért alakult ez ki? Pusztán ízfokozás lehet-e az ok vagy az ősi füvesasszonyok kezdték-e ezt a hagyományt, amikor a levadászott állatok húsát igyekeztek jobbá, könnyebben rághatóvá, illetőleg egyáltalán emészthetővé tenni?
Ma bemutatom 3 sokszor használt növény hatását, felhasználási területét /folytatni fogom/
- Fahéj .. Itt a friss gyümölcsök szezonja és mi előszeretettel tesszük a fahéjat gyümölcslevesekbe, gyümölcsös édességekbe, gyümölcs salátákba. Túl azon, hogy remek illata van, az íze is kiváló. Na, persze a hatása is. A gyümölcs sok cukrot tartalmaz, és mint tudjuk a cukor erjed. A fahéj pedig megakadályozza az erjedést. Nem mellékesen a rovarcsípések okozta viszketés ellen is használható.
- Kakukkfű …..a zsírosabb húsok elengedhetetlen adaléka. Enyhén görcsoldó hatású. Teája vagy a patikában elixirium thymi compositum néven kapható szirupja /orvos által kiírva / kiváló köhögés csillapító.
- Borsmenta…. főként teaként használjuk, bár tudjuk, illóolaja számos cukrászati termék vagy alkoholos ital összetevője is. Mivel az epetermelést fokozza, őseink gyakran kínálták italként egy-egy nehezebb, zsírosabb étel mellé. Ismerjük még görcsoldóként, gyulladáscsökkentőként, enyhe érzéstelenítőként. Sportkrémekben hűsítő hatása miatt is kerül.
- Már ebből a három példából is kitűnik, bátran nyúljunk a növényekhez, használjuk őket, amikor csak tehetjük.
- Holnap olyant mutatok be ami vérnyomás emelkedést, olyant is, ami nagyobb mennyiségben hallucinációt és egyet, ami túltolva légzési nehézséget okozhat.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: