- Izsóp….. mártásokhoz, salátákhoz használjuk, de előregyártott páclevekhez és öntetekhez is hozzáadják. Alapvetően görcsoldó, köptető, gyulladásgátló a növény virágzó hajtása. Érdemes mértékkel adagolni, mert vérnyomásnövekedést és farkasétvágyat okoz.
- Szerecsendió…….levesekbe, krémekbe, mártásokba és pürékbe tesszük. Gyomorerősítő, ezért a svédcseppek egyik alkotóeleme is. Gyermekek elől zárjuk el, magunk is csak egy-egy reszelésnyit tegyünk az ételeinkbe, mert nagyobb adagban hallucinációt okoz.
- Édeskömény……süteményekre szórva, húsokhoz, cukorkákhoz használjuk, illetőleg a régebbi magyar konyha levesek készítésekor is előszeretettel dolgozott a termésével. Előnyös tulajdonságai: szélhajtás, emésztés segítése, görcsoldás, epehajtás, enyhe antibakteriális hatás. Csecsemőknél teák alkotója. Viszont illóolajával vigyázni kell, mert hányást, bőrpírt, viszketést és légzési nehézséget okoz nagyobb mennyiségben.
- Érdemes ezekre is odafigyelni, ha egy növénynek, fűszernek az illatát sem bírjuk, annak oka egyszerű, allergiások vagyunk az illóolajára. Ez egy természetes védekező mechanizmusa a szervezetünknek, ne hagyjuk figyelmen kívül!
- Holnap hozok ismét 3 növényt, egyet, ami nagyobb mennyiségben mérgező, egyet, ami alkalmas diétás ételek fűszerezésére és egyet, ami alkalmatlan. 🙂
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: