Izsóp….. mártásokhoz, salátákhoz használjuk, de előregyártott páclevekhez és öntetekhez is hozzáadják. Alapvetően görcsoldó, köptető, gyulladásgátló a növény virágzó hajtása. Érdemes mértékkel adagolni, mert vérnyomásnövekedést és farkasétvágyat okoz.
Szerecsendió…….levesekbe, krémekbe, mártásokba és pürékbe tesszük. Gyomorerősítő, ezért a svédcseppek egyik alkotóeleme is. Gyermekek elől zárjuk el, magunk is csak egy-egy reszelésnyit tegyünk az ételeinkbe, mert nagyobb adagban hallucinációt okoz.
Édeskömény……süteményekre szórva, húsokhoz, cukorkákhoz használjuk, illetőleg a régebbi magyar konyha levesek készítésekor is előszeretettel dolgozott a termésével. Előnyös tulajdonságai: szélhajtás, emésztés segítése, görcsoldás, epehajtás, enyhe antibakteriális hatás. Csecsemőknél teák alkotója. Viszont illóolajával vigyázni kell, mert hányást, bőrpírt, viszketést és légzési nehézséget okoz nagyobb mennyiségben.
Érdemes ezekre is odafigyelni, ha egy növénynek, fűszernek az illatát sem bírjuk, annak oka egyszerű, allergiások vagyunk az illóolajára. Ez egy természetes védekező mechanizmusa a szervezetünknek, ne hagyjuk figyelmen kívül!
Holnap hozok ismét 3 növényt, egyet, ami nagyobb mennyiségben mérgező, egyet, ami alkalmas diétás ételek fűszerezésére és egyet, ami alkalmatlan. 🙂