- Sáfrány.……. használjuk levesekbe, húsokhoz, színezhetünk vele édességet, tésztákat, sajtokat. Nyugtató, görcsoldó, étvágyjavító /ezért diétás ételekbe ne használjuk/. Viszont nagyobb mennyiségben mérgező. Talán szerencsére aranyárban mérik, grammra, így kicsi az esély, hogy túl sokat fogyasztunk belőle.
- Helyettesíthetjük sáfrányos szeklicével, itt a virágszirmot használjuk, nem a bibét, mint a sáfránynál. Nincs mérgező hatása. Azonban szintén étvágyfokozó, ezért fogyókúrás ételeinkbe ne tegyük bele, mert nem fogjuk tudni, miért akarunk kirabolni egy süteményes standot és egy hentest is egyszerre. 🙂
- Lestyán.…… olyan az ízvilága, mintha az összes létező gyökérzöldséget egyszerre kóstolnánk. /talán ezért is teszi a Maggi az összes leveskockájához, alapporához/. Mi is leveseket és szószokat ízesíthetünk vele. Vizelet-és szélhajtó. Teája epe-és vesekövességnél jótékony hatású. Ezt a fűszert bátran használhatjuk diétában is.
- Bors…… Frissen őrölve, az összes színben /fekete, zöld, fehér, piros/ szeretjük és használjuk is talán a desszerteken kívül mindenhez. Fokozza az alapanyagcserét, a pajzsmirigy működését is serkenti. Kerüljük el, ha diétás ételeket készítünk, használjunk helyette borsfűt, de csak akkor, ha nem magas a vérnyomásunk, ugyanis erősen emeli azt. Viszont ha babhoz adjuk, akkor elveszi annak puffasztó hatását.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: