Ez most komoly..zamat katarzis

Zsuzsi juhtúrósa

Igaz ugyan, hogy kicsi koromban folyton a Dédi mellett voltam, lestem a mozdulatait, együtt sütöttünk, főztünk, de azért másoktól is szívesen tanultam meg azt, ami nagyon ízlett.

Régebben a gazdasági-üzleti világban dolgoztam, ott divat volt a kollégák hétvégi piknikezése, családi napja. Egyfajta összetartás, a közös munka jobbá tételére.

Zsuzsi mindig ezzel a juhtúróssal érkezett és ez volt az, ami azonnal el is fogyott. Elárulta nekem a receptjét igaz, csak nagy nehezen. 🙂

Annyit mondott, annyi lisztet használj, amennyi az adalékok súlya összesen.

Ezért kísérleteztem, szerintem teljesen rendben lett a végeredmény. Ropogós kívül és elomlik a szádban a belseje, ízorgiát hagyva maga után.

1 dl langyos tejben elkeverek 1 tk barna nádcukrot, ebbe teszem a 25 gramm élesztőt, megszórom 1 ek liszttel és hagyom, tegye a dolgát.

Közben átszitálok 60 dkg tönköly lisztet, 2 mk tengeri sót, összemorzsolom 25 dkg vajjal. Ehhez adok 25 dkg juhtúrót, 1 és 1/2 tojást / a tojás másik felét félreteszem, majd a kenéshez használom fel/ a megkelt kovászt és begyúrom, kicsit hólyagosra, de a kezedről és az edény falától is váljon el.

Tetejét enyhén belisztezem, tiszta ruhával letakarom és kelesztem úgy 2 órán át. 

Ekkor lisztezett deszkára borítom, kissé átgyúrom, 1 cm vastagságúra nyújtom és kiszaggatom. 

Vajazott, lisztezett tepsibe rakosgatom őket / 20 pogácsa jön ki ebből a mennyiségből/

Megkenem a maradék tojással őket,  most néhányra köménymagot, néhányra napraforgót, néhányra tökmagot szórtam.

Lehet ez szezámmag is vagy reszelt sajt vagy egész mákszemek.

Még kelt kb 20 percet, azután előmelegített sütőben, közepes lángon 45-50 perc alatt készül el.

 

 

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!