Kímélő ételeink is lehetnek olcsók, szépek és finomak.
30 dkg csirkemellet ledaráltam, beáztattam 1 db nagyobb méretű teljes kiőrlésű zsemlét vízben, majd szűrőbe tettem, hogy lecsepeghessen.
A csirkemellhez adtam 1 egész tojást, 1 mk tengeri sót, 1 tekerésnyi fekete borst, 1/2 csomag petrezselymet apróra vágva, 1/4 citrom lereszelt héját és 1/4 citrom levét, majd a zsemlét.
Összedolgoztam. Felkarikáztam egy 5 dkg-os darab nagyon száraz kolbászt, amit előzőleg 30 percen át egy pohár hideg vízbe tettem, hogy a héját könnyedén lehúzhassam róla.
Egy közepes méretű fagylaltos kanalat használtam a formázáshoz.
Ez 2 dolog miatt is roppant praktikus, egyrészt egyforma méretűek lesznek a fasírtjaink, másrészt a kolbászkarikát könnyedén a massza közepébe lehet nyomni, majd kézzel megadható neki a végső forma..
Teljes kiőrlésű panírban hempergettem meg az összesen 10 db fasírt golyót.
Forró, bő olajban sütöttem ki. Nem szívja meg magát, mégsem lesz száraz, mert belülről a kolbászka átadja a fokhagymás, pirospaprikás, füstös aromáját és a zsírozást is elvégzi. /ezt később oda lehet adni a kutyának, mert olyanná válik a kolbász, hogy azt már nyereg alatt sem lehetne megpuhítani 🙂 /
A paradicsom salátát jó előre elkészítettem, hogy legyen ideje beérni.
2 nagy paradicsomot megmostam, felkarikáztam.
1 közepes fej új főzőhagymát kis kockákra vágtam. A vágódeszkán hagyva halványan megsóztam.
4 dkg fetát szintén kockáztam. 3-4 szál kaprot apróra vágtam.
A paradicsomot elrendeztem egy jól záródó műanyag doboz alján, rászórtam az apró hagymát, majd a fetát és a kaprot. Nyomtam rá kb 1 ek citromlevet, meglocsoltam 1 tk extra szűz olívával. Rátettem a tetejét és 2 órára a hűtőben felejtettem.
Ez 2-3 felnőtt adag, minden benne van, amire a szervezetnek szüksége van, fehérje, szénhidrát, kevés zsír /abból is főként a hasznos/ rostok, vitaminok.