Dédi eredeti receptje egy besamel alapú metélőhagymás sajtszósszal önti le a pulykamell tekercset és ha tél lenne, én is így tettem volna.
Mivel tavasz van, a zöldségek már megfizethetőek, ezért inkább emellett döntöttem.
4 adag
45 dkg pulykamellet négyzetalakúra vágtam, a diót durván összetörtem /zacskóban, húsklopfolóval, a húst is megpaskolgattam vele, 1 rozsos-magos zsömlét hideg vízbe áztattam.
2 zöldségleves kockából 2 liter vízzel készült “levesbe” dobtam egy vöröshagymát és az alaposan megmosott kis méretű újkrumplit elkezdtem főzni benne.
Közben a diót, a kicsavart zsömlét sóztam, borsoztam, hozzáadtam 1 egész tojást, összekevertem és a kiterített húsra halmoztam.
Nagyobb darab fóliára helyeztem és feltekertem. a fólia végét megcsavartam, így tökéletesen zárt.
A krumplit kiszedtem a léből, helyére tettem a tekercset, a hőfokot úgy állítottam, hogy már csak gyöngyözve forrjon.
60 perc szükséges a göngyölegnek.
Az előfőzött újkrumplit tepsibe raktam, megszórtam sóval, vágott petrezselyemmel, meglocsoltam extra szűz olívával és a sütőben megkapattam.
A szószhoz 2 fej lila hagymát, 1 fej új főzőhagymát rusztikus félkarikákra vágtam, kevéske olajon kezdtem párolni. Közben enyhén sóztam, borsoztam. 3 nagy paradicsomot daraboltam, hozzádobtam, megszórtam 1 tk finomítatlan nádcukorral. Bármilyen idényzöldség mehet még hozzá, én paprikát, sárga kaliforniai paprikát, zöld hegyes paprikát és 1/2 cukkinit karikáztam bele. A főzőléből tettem hozzá 1 merőkanálnyit és csak addig rotyogott, amíg a zöldségek meg nem puhultak, de még nem estek szét.
1 óra múlva a húst kiemeltem, hagytam pihenni 1/2 órát, majd a fólia eltávolítása után szeleteltem, /a kép kedvéért nem vontam be a szósszal, de egyébként úgy kell/.
Az ételt a főzőlé, amelyet mindhárom alkotóelemmel megkóstoltattam, tartja össze, harmonizálja, egységesíti.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: