Ez most komoly..zamat katarzis

Dédi dióval töltött pulykatekercse idényzöldséges szósszal

Dédi eredeti receptje egy besamel alapú metélőhagymás sajtszósszal önti le a pulykamell tekercset és ha tél lenne, én is így tettem volna.

Mivel tavasz van, a zöldségek már megfizethetőek, ezért inkább emellett döntöttem.

4 adag

45 dkg pulykamellet négyzetalakúra vágtam, a diót durván összetörtem /zacskóban, húsklopfolóval, a húst is megpaskolgattam vele, 1 rozsos-magos zsömlét hideg vízbe áztattam.

 2 zöldségleves kockából 2 liter vízzel készült “levesbe” dobtam egy vöröshagymát és az alaposan megmosott kis méretű újkrumplit elkezdtem főzni benne.

Közben a diót, a kicsavart zsömlét sóztam, borsoztam, hozzáadtam 1 egész tojást, összekevertem és a kiterített húsra halmoztam.

Nagyobb darab fóliára helyeztem és feltekertem. a fólia végét megcsavartam, így tökéletesen zárt.

A krumplit kiszedtem a léből, helyére tettem a tekercset, a hőfokot úgy állítottam, hogy már csak gyöngyözve forrjon.

60 perc szükséges a göngyölegnek.

Az előfőzött újkrumplit tepsibe raktam, megszórtam sóval, vágott petrezselyemmel, meglocsoltam extra szűz olívával és a sütőben megkapattam.

A szószhoz 2 fej lila hagymát, 1 fej új főzőhagymát rusztikus félkarikákra vágtam, kevéske olajon kezdtem párolni. Közben enyhén sóztam, borsoztam.  3 nagy paradicsomot daraboltam, hozzádobtam, megszórtam 1 tk finomítatlan nádcukorral. Bármilyen idényzöldség mehet még hozzá, én paprikát, sárga kaliforniai paprikát, zöld hegyes paprikát és 1/2 cukkinit karikáztam bele. A főzőléből tettem hozzá 1 merőkanálnyit és csak addig rotyogott, amíg a zöldségek meg nem puhultak, de még nem estek szét. 

1 óra múlva a húst kiemeltem, hagytam pihenni 1/2 órát, majd a fólia eltávolítása után szeleteltem, /a kép kedvéért nem vontam be a szósszal, de egyébként úgy kell/.

Az ételt a főzőlé, amelyet mindhárom alkotóelemmel megkóstoltattam, tartja össze, harmonizálja, egységesíti.

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!