A képen az én szépséges cserepes korianderem látható. 🙂
“Nem szabad elfeledkeznünk arról sem, hogy a fűszerek között akadnak olyanok is, amelyek egyes betegségek esetén, éppen a hatóanyag-tartalmuknál fogva elkerülendők, pl. mivel a paprika csípősségét okozó alkaloid, a kapszaicin helyi vérbőséget okoz, emiatt diétás ételek fűszerezésére nem alkalmas, viszont kitűnően kitűnően alkalmazható reumatikus fájdalmak enyhítésére.” Dr. Ladocsi Teréz
/forrás: Fűszerek és gyógynövények/
- Paprika.……..esszük nyersen, főzve, sütve, porítva, talán desszerten kívül mindenben. /Habár chilis csoki is van forgalomban./ Étvágyjavító, serkenti a perisztaltikát. Hogy a sok fűszerpaprikától éghet a gyomrunk, az senki előtt sem titok és mi, magyarok szeretjük vele színezni az ételeinket az tény, de egyáltalán nem szükséges mérték nélkül használni. Egyébként tudományosan igazolt ma már az is, hogy a kapszaicin a légcső-hörgő rendszerre is védőhatást fejt ki.
- Koriander…….valamiért mi csak a magját használjuk, főként savanyúságokhoz, de a levele is finom, keleti országokban az utcai kaják fontos alkotója. A levélből nyert illóolaj számos gyógykészítmény alapja. Ha tehetjük együk az egész levelet, használjuk bátran, mint pl. a petrezselymet, kaprot, zellert. A simaizom görcseit oldja, emésztést javít.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: