A francia bagett tésztáját egyesítettem a napsütötte Itália aszalt paradicsomjával. 🙂
Sokszor elmerengtem rajta, ha véletlenül kaptam paradicsomos kenyeret, hogy mégis mi kerül egy negyedkilós darabban 500 Forintba ? Kicsit színezik malátával és ez ennyire megemelné?
Ezt a lágy, több, mint 50 dkg-os kenyeret 200 Forint alatti költséggel lehet kihozni. Az íze önmagáért beszél.
50 dkg fehér kenyérliszthez 2 mk sót teszünk. 1 dl langyos vízben feloldunk 1 tasak szárított élesztőt. A liszthez öntjük. Kezünk ügyébe helyezünk további 3-4 dl langyos vizet, mindig kicsit a liszt alá öntve, dolgozzuk a tésztát, amíg szükséges. Gyakorlatilag 5 dl víz kell hozzá, de a liszt minőségétől függően, ez néha kicsivel kevesebb is lehet.
Megközelítőleg 15 percig dagasztjuk-nyújtjuk kézzel, amíg buborékossá nem válik a tészta és rugalmas tapintásúvá.
Egy beolajozott fóliával letakarjuk és hagyjuk bő 3/4 órát kelni.
Ha francia bagettet készítenénk, akkor most rudakra osztanánk, megformáznánk őket és további 1/4 órán át kelesztenénk.
5 dkg aszalt paradicsomot kicsi kockákra vágunk, átgyúrjuk vele a megkelt tésztát, formára igazítjuk és margarinnal kikent formába helyezzük.
Ismét letakarjuk az olajos fóliánkkal és 1/2 órán át kelesztjük, amíg a forma széléig felemelkedik.
Ekkor bekarcoljuk a tetejébe a mintát /bármilyent/, megkenjük /eredetileg a franciák felvert tojással/ olvasztott margarinnal és közepesnél kisebb fokozaton 40 percig sütjük.
Lehet tűpróbát is végezni, egy hurkapálcával.
Amikor kivettük ecsettel megkenhetjük hidegvízzel is, ettől ropogósabbá válik a héja.
/Mostanában nagy divat, hogy mindig kovásszal készült kenyeret szeretnénk. Hagyományosan, az általam ismert és elismert pékek, pékmesterek csak és kizárólag a rozs-és rozs jellegű, teljes kiőrlésű kenyerekhez használják, fehér búzához, fehér kalácsokhoz soha. Én pedig hiszek nekik, főként akkor, ha már kóstoltam a termékeiket és újból visszamentem hozzájuk egy újabb vásárlás erejéig. 🙂 /
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: