Ez most komoly..zamat katarzis

Könnyű, lágy paradicsomos kenyér

A francia bagett   tésztáját egyesítettem a napsütötte Itália aszalt paradicsomjával. 🙂

Sokszor elmerengtem rajta, ha véletlenül kaptam paradicsomos kenyeret, hogy mégis mi kerül egy negyedkilós darabban 500 Forintba ? Kicsit színezik malátával és ez ennyire megemelné? 

Ezt a lágy,  több, mint 50 dkg-os kenyeret 200 Forint alatti költséggel lehet kihozni. Az íze önmagáért beszél.

50 dkg fehér kenyérliszthez 2 mk sót teszünk. 1 dl langyos vízben feloldunk 1 tasak szárított élesztőt. A liszthez öntjük. Kezünk ügyébe helyezünk további 3-4 dl langyos vizet, mindig kicsit a liszt alá öntve, dolgozzuk a tésztát, amíg szükséges. Gyakorlatilag 5 dl víz kell hozzá, de a liszt minőségétől függően, ez néha kicsivel kevesebb is lehet.

Megközelítőleg 15 percig dagasztjuk-nyújtjuk kézzel, amíg buborékossá nem válik a tészta és rugalmas tapintásúvá. 

Egy beolajozott fóliával letakarjuk és hagyjuk bő 3/4 órát kelni.

Ha francia bagettet készítenénk, akkor most rudakra osztanánk, megformáznánk őket és további 1/4 órán át kelesztenénk.

5 dkg aszalt paradicsomot kicsi kockákra vágunk, átgyúrjuk vele a megkelt tésztát, formára igazítjuk és margarinnal kikent formába helyezzük.

Ismét letakarjuk az olajos fóliánkkal és 1/2 órán át kelesztjük, amíg a forma széléig felemelkedik.

Ekkor bekarcoljuk a tetejébe a mintát /bármilyent/, megkenjük /eredetileg a franciák felvert tojással/  olvasztott margarinnal és közepesnél kisebb fokozaton 40 percig sütjük.

Lehet tűpróbát is végezni, egy hurkapálcával. 

Amikor kivettük ecsettel megkenhetjük hidegvízzel is, ettől ropogósabbá válik a héja.

/Mostanában nagy divat, hogy mindig kovásszal készült kenyeret szeretnénk. Hagyományosan, az általam ismert és elismert pékek, pékmesterek csak és kizárólag a rozs-és rozs jellegű, teljes kiőrlésű  kenyerekhez használják, fehér búzához, fehér kalácsokhoz soha. Én pedig hiszek nekik, főként akkor, ha már kóstoltam a termékeiket és újból visszamentem hozzájuk egy újabb vásárlás erejéig. 🙂 /

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!