6 db muffint készítettem /mert kíváncsi voltam, hogy a szilikonos forma mennyire válik be. Ha nem jó, akkor ekkora mennyiséget kidobni, még nem akkora gáz- gondoltam. A forma egyébként jól vizsgázott./
Ha többet szeretnél, szorozd be a hozzávalók mennyiségét! 12 db-nál duplázd, 18 darabnál triplázd és így tovább! 🙂
5 dkg puha vajat 5 dkg finomítatlan nádcukorral habosra kevertem, hozzáreszeltem a jól megmosott narancs héjának negyedét, majd 1 egész tojással tovább kevertem.
5 dkg sima fehér liszthez 1 csipet sót, 1 mk sütőport tettem, majd a vajas masszához vegyítettem. 1-2 ek hideg tejet még simán felvesz, azt is hozzákevertem.
Ecsettel kivajaztam a formákat, elosztottam bennük a masszát és közepes hőmérsékleten 15 perc alatt megsütöttem.
A formákból szépen kifordultak, azok nélkül tányérra tettem, nem rácsra, mert egy csepp párizsi krémért is kár volna, ha a rács alá csöpögne.
Hagyományosan a párizsi krém nagyon tömör, annyi deci zsíros tejszín kell hozzá, ahány deka csokit használsz fel /és annyi kanál kristálycukor/, ezért ezt én mindig másként készítem.
10%-os, 0,5 dl tejszínt /a kicsi kávétejszínnek 10% a zsírtartalma/ 1/2 kanál nádcukorral felforraltam, 5 dkg 70%-os csokit, olyant, ami kandírozott narancshéjat is tartalmaz, összetörtem és beledobtam. Ekkor már nem volt hő alatta. Simára kevertem, miközben 1/2 evőkanál Cointreau-t is hozzáadtam. Ez egy francia narancs likőr. Ha nincs otthon, akkor teljesen megfelel a célnak 1/2 ek rum is. /valódi legyen, ne aroma! /
Amikor kissé lehűlt, akkor kanalaztam a muffin tetejére.
Díszként most egy-egy Duna kavicsot nyomtam bele, de ez nem szükséges, bár nem is ront az ízhatáson.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: