Ez most komoly..zamat katarzis

Gyógy-és fűszernövényeink 6.

Bevallom, engem roppant módon zavar a sok-sok “kamuportál” a sok-sok kamuzásával és az is, hogy viszonylag értelmes emberek ezeket a hazugságokat osztogatják, gondolkodás nélkül. Nem értem, miért hiszünk jobban egy szenzációhajhásznak, mint annak a szakembernek, aki évekig tanulta a témát, majd évtizedekig kutatta is azt. A tojásnál nincs egészségesebb, mondja a tojás termelő. Ez ostobaság,… Tovább »

Gyógy-és fűszernövényeink 5.

A képen az én szépséges cserepes korianderem látható. 🙂 “Nem szabad elfeledkeznünk arról sem, hogy a fűszerek között akadnak olyanok is, amelyek egyes betegségek esetén, éppen a hatóanyag-tartalmuknál fogva elkerülendők, pl. mivel a paprika csípősségét okozó alkaloid, a kapszaicin helyi vérbőséget okoz, emiatt diétás ételek fűszerezésére nem alkalmas, viszont  kitűnően kitűnően alkalmazható reumatikus fájdalmak enyhítésére.”… Tovább »

Gyógy-és fűszernövényeink 4.

Ma három olyan csodálatos fűszerünket mutatom be, amelyeknek számtalan kiváló hatását és egyetlen káros tulajdonságát sem ismeri a táplálkozástudomány.  /egyébként, amiket leírok nektek ebben a témában, az mind leellenőrizhető az MTA Élelmiszertudományi tanszékén, ez fog vonatkozni a vitaminokra is, amiknek majd bemutatom a hatását, bemutatom, mit mivel ne szedjünk együtt, mit ne szedjünk nagyobb mennyiségben… Tovább »

Gyógy-és fűszernövényeink 3.

Sáfrány.……. használjuk levesekbe, húsokhoz, színezhetünk vele édességet, tésztákat, sajtokat. Nyugtató, görcsoldó, étvágyjavító /ezért diétás ételekbe ne használjuk/. Viszont nagyobb mennyiségben mérgező. Talán szerencsére aranyárban mérik, grammra, így kicsi az esély, hogy túl sokat fogyasztunk belőle. Helyettesíthetjük sáfrányos szeklicével, itt a virágszirmot használjuk, nem a bibét, mint a sáfránynál.   Nincs  mérgező hatása. Azonban szintén étvágyfokozó,… Tovább »

Gyógy-és fűszernövényeink 2.

Izsóp….. mártásokhoz, salátákhoz használjuk, de előregyártott páclevekhez és öntetekhez is hozzáadják. Alapvetően görcsoldó, köptető, gyulladásgátló a növény virágzó hajtása. Érdemes mértékkel adagolni, mert vérnyomásnövekedést és farkasétvágyat okoz. Szerecsendió…….levesekbe, krémekbe, mártásokba és pürékbe tesszük.  Gyomorerősítő, ezért a svédcseppek egyik alkotóeleme is. Gyermekek elől zárjuk el, magunk is csak egy-egy reszelésnyit tegyünk az ételeinkbe, mert nagyobb adagban… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!