Ez most komoly..zamat katarzis

Mézes-mutáros karajcsíkok pirított, mogyorós tésztával

Ez egy olyan étel, amikor ” fogalmam nincs mit főzzek, de nézzük meg, mi van itthon és abból majd lesz valami”. 🙂 Néhány szelet bacont kockára vágtam, 1 ek olajon futtattam, hozzávágtam egy sárga kaliforniai paprikát csíkozva, majd kb 35 dkg karajt szintén csíkozva. Tengeri sóval, lestyánnal megszórtam, adtam hozzá 2 ek mustárt, 1 ek… Tovább »

Görög joghurtos sült padlizsán

2 kicsi padlizsánt megmostam, szárát levágtam, majd hosszában harmadoltam. Tengeri sóval megsóztam és hagytam állni kb 20 percet, amíg a keserű levét kidobja magából. Közben 1 ek. extra szűz olívát kikevertem 1 gerezd zúzott fokhagymával. Bekentem vele a padlizsán szeletek mindkét oldalát és forró sütőben, sütöttem, enyhe pirulásig. Közben szeleteltem egy teljes kiőrlésű kiflit. Padlizsánt… Tovább »

Gyümölcsös-réteges házi krémes

Ennél egyszerűbben, gyorsabban, olcsóbban nem tudsz finom, házi krémest enni. Egy jobb cukrászdai szelet árából pont 4 adag hozható ki. 1 elkészített levelestészta lapot sütőben, közepes lángon, sütőpapíron 15 perc alatt kisütöttem. Közben egy vaníliás pudingport kikevertem 4 ek. barna nádcukorral, 1/2 liter tejjel készre főztem. Az utolsó másodpercekben hozzáadtam 1 tojás sárgáját. Levettem a… Tovább »

Pácolt pulykamell mandulás palacsintatésztában sütve

A pulykamellet hártyázzuk, vékony szeletekre vágjuk és ecsettel bekenjük a következő páccal: barbecue fűszerkeverék, 2 ek olívaolaj. Kicsit pácolódik, de nem sokat, mert a fűszerkeverék tartalmaz sót is, amitől megkeményedik a hús, ha órákat áll benne. Kikeverünk 2 tojást, 1 csipet tengeri sót, 10 dkg tönköly lisztet, 1 dl tejjel. Belekeverünk 3-4 dkg szeletelt mandulát…. Tovább »

Marha tokány félbarna sörben gnocchival

Mindig barna vagy félbarna sört használok vörös bor helyett a marhahúsokhoz. Egyrészt, mert omlósabb lesz így másrészt, mert könnyebben emészthetővé válik. 1,2 kg lábszárat megmostam, hártyáztam, szép szeletekre /karikákra inkább/ vágtam. 50 dkg vöröshagymát megtisztítottam, nagyobb darabokban hagytam /a hosszú főzési idő alatt úgy is szétesik/, 1 ek. olajban, pici tengeri só hozzáadásával dinszteltem. Ráfektettem… Tovább »

Eperszószos-epres pohárkrém

Eperszezon van. 🙂 25 dkg friss epret megmosunk, apróra vágjuk, 2 ek finomítatlan nád-cukorral főzzük, amíg szósszá nem válik. 15 dkg megmosott epret felszeletelünk, halványan megszórjuk barna nádcukorral. Néhány megmosott szemet egészben hagyunk száradni. Megfőzünk 1 liter 2,8%-os tejben 5 dkg búzadarát, késhegynyi  tengeri sót, 1 ek. barna nádcukrot és 1/2 citrom lereszelt héját adjuk… Tovább »

Túrókrémes zsemle felfújt

Legalább 2 napja szikkadó, emberes méretű zsömléknek levágjuk a tetejét, a belsejét kiszedjük. 1,5 dl hideg tejben elkeverünk 1 tk. barna nádcukrot, 1 mk. vaníliás cukrot. Kivajazunk egy tepsit, előmelegítjük a sütőt. Kikeverünk 25 dkg túrót, 1,5 dl 25%-os tejföllel, 2 ek. barna nádcukorral, 1 egész, megmosott citrom lereszelt héjával. A zsömle alsó részeit belemártjuk… Tovább »

Omlós kacsamell almával, cukkini körettel

Annyi fél kacsamellet, ahány személyre készülünk, bevagdalunk mindkét oldalán. Megszórjuk tengeri sóval, tekerünk rá frissen őrölt fekete borst, leheletnyi kakukkfüvet /nem kihagyható, mert enyhíti a kacsa intenzív aromáját és mérsékli a zsírosságát./ Bőrével lefelé egy kiolajozott tepsibe fektetjük, meghámozott, cikkekre vágott savanykás almával és vöröshagyma karikákkal körbe rakjuk. Öntünk alá 2 dl vizet, lefedjük egy… Tovább »

Szűzpecsenye fetával

-Fogtam egy szüzet, kiterítettem, megpaskolgattam, fűszereztem, sóval, borssal, majorannával, fokhagymával. Ráfektettem feta sajt szeleteket, arra aszalt paradicsomot és feltekertem. Összetűztem hústűvel, majd  közepes lángon kérget pirítottam rá minden oldalán, utána betettem egy tepsibe, majd a sütőbe. Jó 40 percig pironkodott odabenn, addig megtisztítottam a krumplit, hasáboltam, félig megfőztem, az utolsó 10 percre odatessékeltem a hús… Tovább »

Bodza pálinkában ázott aszalt fekete cseresznyés praliné mandulával

Brutálisan finom. 🙂 Néhány órán át ágyas bodza pálinkába / 1 dl/ áztattam 20 dkg aszalt fekete cseresznyét.  Közben egy öblös műanyag jégtartót kiöblítettem hideg vízzel. Szórtam bele mandula szeleteket. Feltettem forrni vizet egy nagyobb lábasba, ebbe állítottam egy kisebbet, aminek az alja nem ért a vízbe.  Beletördeltem 20 dkg 70 %-os csokit, hozzáadtam 10… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!